PARALIA AMMOUDIA

EIΔΗΣΗΣ-ΕΤΟΙΜΑΣΤΕ ΤΟ ΓΑΜΟ ΣΑΣ-ΠΕΡΙΕΡΓΑ-ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΒΕACH-ΑΝΕΚΔΩΤΑ-LIFESTYLE

Συνολικές προβολές σελίδας

Σάββατο 14 Απριλίου 2012

ΤΑΤΟΥ ΣΤΑ ΜΑΤΙΑ

read more "ΤΑΤΟΥ ΣΤΑ ΜΑΤΙΑ"

ΝΙΚΩΝΤΑΣ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ



Η Τurritopsis nutricula ένα είδος  μέδουσας, όταν φτάσει στο ώριμο ενήλικο στάδιο, γυρίζει και πάλι στο πρώιμο στάδιο αρχίζοντας και πάλι  τη ζωή της από την αρχή.
Οι επιστήμονες θεωρούν πως η συγκεκριμένη μέδουσα αποτελεί το μόνο γνωστό είδος ζωής, το οποίο μπορεί συνεχώς να γυρίζει το χρόνο από την αρχή! Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι έχει «νικήσει» το θάνατο, αφού οι αιτίες θανάτου του δεν περιλαμβάνουν σχεδόν καθόλου τα γηρατειά.
Οι επιστήμονες κατάφεραν να ανακαλύψουν το μυστικό της, προσδιορίζοντας ότι το ον αυτό υπόκειται στη διαδικασία της «συνεχούς επαναδιαφοροποίησης».
Οι έρευνες συνεχίζονται, προκειμένου να προσδιοριστεί ο τρόπος με τον οποίο επιτυγχάνεται αυτή η διαδικασία, κάτι που ενδέχεται να δώσει τον κινητήριο μοχλό στην επιστήμη, προκειμένου να βρεθεί το ελιξίριο ζωής και για τον άνθρωπο!
πηγή: zougla.gr
read more "ΝΙΚΩΝΤΑΣ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ"

ΜΑΓΕΙΡΙΤΣΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ


mag_400





ΜΑΓΕΙΡΙΤΣΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ
ΥΛΙΚΑ
• 1 συκωταριά
• έντερα
• 1  φλιτζάνι λάδι
• 2 μαρούλια ψιλοκομμένα
• 10 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
• 1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
• 1 φλιτζάνι ρύζι
• 3 αυγά
• 2 λεμόνια
• ΔΙΟΣΜΟΣ (προαιρετικά)
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Πλένετε πολύ καλά τη συκωταριά  και τα έντερα.  Τα έντερα τα έχετε πλύνει πολύ καλά και τα γυρίζεται με ένα καλαμάκι ανάποδα. Προσθέτετε την συκωταριά και τα έντερα  σε νερό βραστό και τα ζεματίζετε. Μόλις βράσει την ψιλοκόβετε σε πολύ μικρά κομμάτια.
Βάζετε σε μία κατσαρόλα το λάδι να κάψει
Προσθέτετε τα κρεμμυδάκια, ξερά και φρέσκα και τσιγαρίζετε τα κομμάτια της συκωταριάς και τα έντερα.
Προσθέτετε τα μαρούλια και τον άνηθο.
Αλατοπιπερώνετε
Προσθέτετε 4 φλιτζάνια νερό
Χαμηλώνετε τη φωτιά και αφήνετε να σιγοβράσουν
Μόλις βράσουν ρίχνετε το ρύζι
Μόλις είναι όλα έτοιμα σβήνετε τη φωτιά, χτυπάτε τα ασπράδια σε μαλακή μαρέγκα και τους κρόκους χωριστά.
Στύβετε τα λεμόνια,  προσθέτετε τους κρόκους στην μαρέγκα και χτυπάτε
Προσθέτετε λίγο λίγο τον χυμό λεμονιού
Προσθέτετε λίγο λίγο ζουμί από την μαγειρίτσα χτυπώντας γρήγορα και συνεχώς
Όταν έχετε βάλει αρκετό το ρίχνετε όλο μαζί στην κατσαρόλα
Κουνάτε ελαφρά την κατσαρόλα να πάει το αυγολέμονο παντού .
Καλή επιτυχία
read more "ΜΑΓΕΙΡΙΤΣΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ"

Παρασκευή 13 Απριλίου 2012

ΜΑΘΕ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΣΟΥ

Αν θέλετε να μάθετε που  βρίσκονται όποιαδήποτε στιγμή οι φίλοι σας το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να γράψετε, αριστερά, τον αριθμό του κίνητού τους  και θα δείτε  που βρίσκονται. 



read more "ΜΑΘΕ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΣΟΥ"

ΣΑΓΑΝΑΚΙ ΓΑΡΙΔΕΣ








8 γαρίδες μεγάλες
150 γραμ φέτα
50 γραμ κεφαλοτύρι τριμμένο
½ κιλό ντομάτες ώριμες
1 μικρό κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο
3 κουτ σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη (προαιρετικό)
4 κουτ σούπας ελαιόλαδο
½ κουτ γλυκού πάπρικα γλυκιά τριμμένη
αλάτι, πιπέρι



Προετοιμάζετε τα υλικά σας. Ξεφλουδίζετε τις γαρίδες κρατώντας την ουρά και το κεφάλι, τις χαράζετε με ένα μαχαιράκι στη πλάτη και αφαιρείτε το έντερο.

Περνάτε τις ντομάτες από το μύλο του πουρέ και συγκεντρώνετε το ζουμάκι σε ένα μπολ.
Ετοιμάζετε τη σάλτσα. Σε μια κατσαρόλα βάζετε το λαδάκι και σοτάρετε ελαφρά το κρεμμύδι μέχρι να γυαλίσει. Βάζετε και το σκόρδο εάν θέλετε. Ρίχνετε μέσα τη ντομάτα, τη πάπρικα, το αλάτι και το πιπέρι. Αφήνετε να βράσει σε σιγανή φωτιά μέχρι να πήξει και να γίνει πηκτή.
Παίρνετε ένα σαγανάκι  και βάζετε μέσα τις γαρίδες ωμές και τις περιχύνετε με τη σάλτσα. Κόβετε τη φέτα σε μέτρια κομμάτια και τη φυτεύετε ανάμεσα από τις γαρίδες. Ρίχνετε από πάνω το τριμμένο κεφαλοτύρι.
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180ο και βάζουμε το σαγανάκι να ψηθεί για 10-15 λεπτά της ώρας και μέχρι τα τυριά να λιώσουν και το κεφαλοτύρι να κάνει κρούστα.
Το βγάζετε το πασπαλίζετε με το μαϊντανό και το σερβίρετε ζεστό στο τραπέζι.
read more "ΣΑΓΑΝΑΚΙ ΓΑΡΙΔΕΣ"

ΠΩΣ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΤΑ ...ΜΑΓΙΚΑ ΚΟΛΠΑ

read more "ΠΩΣ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΤΑ ...ΜΑΓΙΚΑ ΚΟΛΠΑ"

Κυριακή 8 Απριλίου 2012

ΑΚΟΥΣΤΕ ΗΧΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΡΗ, ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΚΑΙ ΤΙΤΑΝΑ




Βρετανική ερευνητική ομάδα αναδημιούργησε φυσικούς ήχους στον Αρη, την Αφροδίτη και τον Τιτάνα. Την ενδιαφέρουσα αποκάλυψη έκανε ομάδα ειδικών του Πανεπιστημίου του Σαουθάμπτον  η οποία βασίστηκε σε νόμους της φυσικής, μαθηματικά μοντέλα και άλλα τεχνολογικά εργαλεία για να αποτυπώσει τους φυσικούς ήχους στους δύο πλανήτες και τον δορυφόρο του Κρόνου. Οι ερευνητές έδωσαν σήμερα στην δημοσιότητα ένα μέρος της δουλειάς τους.

Η ηχητική αποκάλυψη

Οι ερευνητές αποτύπωσαν το πώς ακούγεται εκεί η ανθρώπινη φωνή, ο ήχος των κεραυνών, ο ήχος του νερού που πέφτει από ψηλά, ο ήχος μιας αμμοθύελλας. Τέλος αποτύπωσαν τον ήχο που θα ακουστεί στον Τιτάνα όταν ένα διαστημόπλοιο πέσει σε κάποια από τις λίμνες του.
«Είμαστε απόλυτα σίγουροι για τη δουλειά μας. Ήταν μια εξαιρετικά δύσκολη εργασία αφού έπρεπε να λάβουμε υπόψη τις ατμοσφαιρικές και άλλες περιβαλλοντικές συνθήκες, τη δυναμική των υγρών και άλλα σχετικά δεδομένα του κάθε πλανήτη. Στην Αφροδίτη το βάθος της φωνής αυξάνει σε σχέση με το αντίστοιχο πάνω στη Γη. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η Αφροδίτη έχει πιο πυκνή ατμόσφαιρα γεγονός που σημαίνει ότι οι φωνητικές χορδές δονούνται πιο αργά μέσα σε αυτή τη σούπα αερίων. Ομως ο ήχος κινείται ταχύτερα στην Αφροδίτη από ότι στη Γη. Αυτό σημαίνει ότι αν ακούγαμε κάποιον να μιλά από την Αφροδίτη χωρίς να τον βλέπουμε θα ακούγαμε μια βαθιά μπάσα φωνή η οποία θα παρέπεμπε μάλιστα σε κάποιο μικροκαμωμένο άτομο. Οι άνθρωποι στην Αφροδίτη θα ακούγονταν σαν στρουμφάκια με μπάσα φωνή» αναφέρει ο Τιμ Λέιτον, καθηγητής του Ινστιτούτου Ερευνών Ηχων και Δονήσεων του Πανεπιστημίου του Σαουθάμπτον που ήταν μέλος της ερευνητικής ομάδας.
ΠΗΓΗ ΒΗΜΑ
read more "ΑΚΟΥΣΤΕ ΗΧΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΡΗ, ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΚΑΙ ΤΙΤΑΝΑ"

ΤΙ ΛΕΕΙ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΞΑΝΘΑ ΜΑΛΛΙΑ



Ο ποιητής Ξενοφάνης ο Κολοφώνιος (5ος αι. π.Χ.) είπε ότι οι Θράκες ήταν γαλανομάτες και κοκκινομάλληδες, ο Ρωμαίος Τάκιτος επίσης – τον 1ο αι. μ.Χ. – εντόπισε πολλούς κοκκινομάλληδες μεταξύ των Γερμανών και των Καληδονίων (των Κελτών της Σκωτίας) και ο επίσης Ρωμαίος Αμμιανός Μαρσελίνος έγραψε τον 4ο αι. μ.Χ. ότι «εν γένει ψηλοί και ξανθοί είναι οι Αλβανοί και Μασσαγέτες, αυτοί που τώρα πια αποκαλούμε Αλανούς». Τέλος, ο άραβας διπλωμάτης και περιηγητής Ahmad ibn Fadlan, όταν επισκέφθηκε τη Βουλγαρία του Βόλγα, το 922 μ.Χ. (ναι, εκεί βρισκόταν τότε η γείτων), περιέγραψε τους φερμένους από τη Σκανδιναβία Ρως ως «ψηλούς σαν χουρμαδιές, ξανθούς και κοκκινοτρίχηδες». Αυτοί οι Ρως ήταν που λαχτάρισαν τη Βασιλεύουσα και μας έκαναν να ψάλλουμε ως σήμερα το «τη Υπερμάχω»..Ανασκάπτοντας εκ των υστέρων τους τάφους τους, οι αρχαιολόγοι βρήκαν και γενετικό υλικό που τους συνδέει με την ταχεία εξάπλωση και διασπορά των ξανθών μαλλιών και γαλάζιων ματιών σε όλη την Ευρώπη. Και είναι άκρως εντυπωσιακό το ότι οι τωρινοί χάρτες κατανομής αυτών των χαρακτηριστικών στην ήπειρό μας σχεδόν ταυτίζονται με το πέρασμά τους και τους τόπους τελικής ενσωμάτωσής τους στον ντόπιο πληθυσμό.

Η άποψη του Ιπποκράτη
Οι χάρτες κατανομής των «Αρίων» της Ευρώπης ταιριάζουν εντυπωσιακά με τις περιπλανήσεις των Ερουλων και των απογόνων τους, των Βίκινγκς
Ολα αυτά όμως παραμένουν απλές ενδείξεις. Επιστημονικά είχαμε κάποιον στο διάβα της Ιστορίας που να μας εξήγησε το πώς «ξάνοιξε» το χρώμα σε αυτές τις κάποτε άγριες φυλές; Οσο κι αν ψάξετε τις ξένες πηγές στο Διαδίκτυο, δεν θα βρείτε καμία αναφορά του παρελθόντος, εκτός κι αν... «επιμείνετε ελληνικά»: στοhttp://el.wikisource.org/wiki/Περί_αέρων_υδάτων_τόπων θα βρείτε το ομότιτλο σύγγραμμα του Ιπποκράτη – από το 400 π.Χ. – όπου, στην παράγραφο 24, ο απίστευτος εκείνος άνθρωπος έγραφε: «Υπάρχουν δε και στην Ευρώπη φυλές που διαφέρουν μεταξύ τους, τόσο στη μορφή όσο και στην ανδρεία... Οσοι ζουν σε ισχνά, άνυδρα και γυμνά εδάφη, σε μέρη όπου δεν βιώνουν σωστά τις αλλαγές των εποχών, σε μια τέτοια χώρα είναι πιθανόν να έχουν χαρακτηριστικά προσώπου σκληρά και έντονα, να είναι μάλλον ξανθοί παρά μελαχρινοί, και στη διάθεση και στα πάθη τους αυθάδεις και ισχυρογνώμονες». Δηλαδή... ο Ιπποκράτης ισχυριζόταν ότι το ξάνοιγμα του χρώματος εξαρτάται από εδαφικές, κλιματικές και διατροφικές παραμέτρους! Παρέμεινε όμως φωνή βοώσα εν τη ερήμω και, κατά πώς φαίνεται, δεν τον ξαναδιάβασε προσεκτικά κανείς.

Η ομορφιά της μεταλλαγμένης
Δυόμισι μιλένια μετά τον Ιπποκράτη, το 1995, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου Jonathan L. Rees βρήκε το γονίδιο που ευθύνεται για όλη αυτή την «αυτοκρατορία των ξανθών». Εψαξε σε βάθος το θέμα και το 2003 δημοσίευσε το μνημειώδες πόνημα «Γενετική του χρώματος των μαλλιών και του δέρματος» («Genetics of hair and skin color»). Οπως έγραψε εκεί, «οι διαφορές στο δέρμα και στο χρώμα των μαλλιών είναι κυρίως γενετικά καθορισμένες και οφείλονται στη διακύμανση στην ποσότητα, στο είδος και στη συσκευασία των πολυμερών μελανίνης που παράγονται από μελανοκύτταρα που εκκρίνονται σε κερατινοκύτταρα. Μόνο ένα γονίδιο, ο υποδοχέας μελανοκορτίνης 1 (MCR1), έχει εντοπισθεί ότι οδηγεί σε κόκκινα μαλλιά, φακίδες και ευαισθησία στον ήλιο». Οπως προκύπτει, κάθε μελανοκύτταρο που βρίσκεται στις ρίζες των τριχών μας και κάτω από την επιδερμίδα μας είναι μια «βρύση» που μπορεί να παράγει είτε σκούρο χρώμα (ευμελανόσωμα) είτε ανοιχτό (φαιομελανόσωμα). Αν κάτι στομώσει την παραγωγή ευμελανόσωμων, τότε αρχίζει η μονομερής παραγωγή «φαιού» δέρματος και «πυρόξανθης» κόμης. Αυτό το «κάτι» είναι η μετάλλαξη του γονιδίου MCR1. Μια μετάλλαξη που, εκτός από λευκούς και κοκκινοτρίχηδες, μας έκανε και ευαίσθητους στην υπεριώδη ακτινοβολία και επιρρεπείς στον καρκίνο του δέρματος – αλίμονο.

Οι ξανθοί γεννήθηκαν στην Ευρώπη
«Ανακατασκευή» μιας οικογένειας Νεάντερταλ από ειδικούς μουσείων: Σε τι ποσοστό ήταν πρόγονοι των «Αρίων»;
Ο καθηγητής Rees εξήγησε και το πώς συνέβη αυτή η μετάλλαξη: «Από τις αναλύσεις μας συμπεράναμε ότι οι πρώτες κοκκινομάλλες περπάτησαν στη Γη μόλις ο σύγχρονος άνθρωπος βγήκε από την Αφρική, εδώ και 100.000-50.000 χρόνια. Οι συγκρίσεις της αλληλουχίας του γονιδιώματος μεταξύ του χιμπατζή και του ανθρώπου καθιστούν σαφές ότι υπήρχε ένας υψηλός βαθμός λειτουργικών περιορισμών στο MC1R ώσπου συνέβη η μετανάστευση από την Αφρική. Δηλαδή, πριν υπήρχε ισχυρή επιλογή κατά της λεύκανσης του δέρματος ή της αλλαγής στο χρώμα των μαλλιών προς το κόκκινο, οπότε οι μεταλλάξεις του γονιδίου δεν επιτρεπόταν από την εξέλιξη να συναθροιστούν. Αφότου όμως οι άνθρωποι βγήκαν από την Αφρική, η κατάσταση άλλαξε. Ιδιαίτερα στην Ευρώπη υπήρξε μια ραγδαία ανάπτυξη των μεταλλάξεων. Δεν υπήρξε μία και μόνη – θεμελιώδης – αλλαγή αλλά πολλές και διαφορετικές, από τις οποίες γνωρίζουμε ότι πολλές υπήρξαν λειτουργικά σημαντικές».
Τόσο σημαντικές ώστε όχι μόνο να βάφουν οι γυναίκες τα μαλλιά τους από τα πανάρχαια χρόνια αλλά και να εκτραφεί το τέρας του ρατσισμού που ταλάνισε και ταλανίζει τον πλανήτη... Ακόμη όμως κι αν ξεχάσουμε τις θηριωδίες των Αρίων κατά των μελαψών, ακόμη κι αν ξεμείνουμε στην αισθητική «υπεροχή της ξανθιάς», ο κ. Rees είχε κάτι ακόμη να μας πει: «Η εμμονή μας με την εμφάνιση και την αισθητική δεν θα έπρεπε να μας εκπλήσσει. Είμαστε προϊόν τόσο της βιολογίας όσο και της – κατά εκτροπή της φυσικής επιλογής – επιλεκτικής μόδας που μπορούμε να δημιουργούμε προκειμένου να αλλάζουμε τη φύση και τη μοίρα μας. Οσοι  έχουν παρακολουθήσει τα προγράμματα της φύσης να αναπτύσσονται υπό τη μορφή συμπεριφορών και τελετουργιών στις έφηβες κόρες τους δεν θα πρέπει να εκπλήσσονται από κάτι τέτοιο. Οι άνθρωποι είμαστε συντονισμένοι με την εμφάνιση: την παρατηρούμε χωρίς να εμβαθύνουμε  συνειδητά και η ταραχή μας από αυτήν – είτε από απέχθεια είτε από επιθυμία να γίνουμε όπως κάποιος άλλος – δεν είναι κάτι που ξενίζει».

Μάτια γαλανά ίσον... συγγνώμη, λάθος!
To έτερο μυστήριο – αυτό των γαλανών και πράσινων ματιών – λύθηκε το 2007, όταν η ομάδα του καθηγητή Γενετικής στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης Hans Eiberg δημοσίευσε εργασία που εντόπιζε τον υπαίτιο (βλ.www.springerlink.com/content/2045q6234h66p744/fulltext.html).
Στην περίπτωση αυτή έχουμε επίσης να κάνουμε με μετάλλαξη αλλά πολύ πιο «επικίνδυνα ριζική» από εκείνη των μαλλιών. Συγκεκριμένα, εξαιτίας της το DNA του ανθρώπου απέκτησε έναν κεντρικό «διακόπτη» για τον καθορισμό του χρώματος τόσο στο δέρμα όσο και στα μαλλιά και στα μάτια. Το γονίδιο-κλειδί της υπόθεσης είναι το OCA2. Οταν συνέβη η μετάλλαξή του, το επηρέασε εν μέρει τόσο ώστε να αλλάξει ένα γράμμα του κώδικα του DNA από Α σε G. Αυτή η «ανορθογραφία» ήταν αρκετή για να μεταβληθεί το καφέ χρώμα των ματιών. Αν η μετάλλαξη ήταν πιο δραστική, όλοι οι γαλανομάτες θα ήταν... λευκίτες (albino). 
Το επίσης εντυπωσιακό είναι ότι ο Eiberg είπε πως εντόπισε το πού και πότε συνέβη αυτή η μετάλλαξη: πριν από 10.000-6.000 χρόνια, σε κάποιον που ζούσε στη βόρεια όχθη του Εύξεινου Πόντου. Συνέβη, δηλαδή, στη Νεολιθική Εποχή, στην έναρξη της μεγάλης γεωργικής μετανάστευσης, που ώθησε τον Homo Sapiens προς τις πεδιάδες της Βαλτικής και της Σκανδιναβίας. Από τότε και ως σήμερα όλοι οι γαλανομάτες και οι γαλανομάτισσες είναι απόγονοι του ενός εκείνου τυχερού στον οποίο η μετάλλαξη σταμάτησε στο... τσακ.

Εξελικτικό πλεονέκτημα στον Βορρά
Για τις συνθήκες υπό τις οποίες συνέβη η μετάλλαξη ο καθηγητής Eiberg εστιάζει στη διατροφική αλλαγή (τάδε έφη Ιπποκράτης) που επέφερε η εξάπλωση της γεωργίας: βασιζόμενοι όλο και λιγότερο στα ψάρια και περισσότερο στο ψωμί – που έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη D – και ζώντας σε όλο και πιο βόρεια γεωγραφικά μήκη, οι άνθρωποι αυτοί έπαθαν χρόνια υστέρηση σε βιταμίνη D. Σε όσους συνέχιζαν να ζουν νότια δεν συνέβη αυτό διότι ο άπλετος ήλιος έλουζε το σώμα τους και αναπλήρωναν τη βιταμίνη μέσω σύνθεσης. Αντίθετα, οι δύστυχοι αρτοφάγοι μετανάστες του Βορρά θα πρέπει να ανακάλυψαν αρκετά σύντομα ότι γεννούσαν ραχιτικά παιδιά. Προς έκπληξή τους όμως θα παρατήρησαν ότι τα παιδιά των λευκών, ξανθών και γαλανομάτηδων ανάμεσά τους δεν είχαν τέτοια συμπτώματα και άντεχαν περισσότερο στις αρρώστιες. Αυτό εξηγείται σήμερα από το ότι το ανοιχτόχρωμο δέρμα απορροφά περισσότερο το φως του ηλίου. Ετσι, είτε μέσω του αφανισμού των μελαψών από τις αρρώστιες είτε μέσω της προτίμησής τους από όσους επιβίωναν, το «λευκό είδος» επικράτησε.   
Η επιστημονική αυτή ερμηνεία θα ήταν αρκούντως ικανοποιητική αν δεν μας τριβέλιζε η σκέψη ότι ανάμεσα στο «τότε» και στην κάθοδο των Ελλήνων στη Χερσόνησο του Αίμου – με μπόλικους ξανθούς και γαλανομάτες στις βασιλικές τους οικογένειες και στο πάνθεόν τους – μεσολάβησαν τρεις ως πέντε χιλιάδες χρόνια. Ηταν αυτά αρκετά ώστε οι απόγονοι ενός και μόνον ανθρώπου να βρεθούν στην κορυφή της εξουσίας κάθε ινδοευρωπαϊκής φυλής, από τους Κέλτες και τους Θράκες ως τους Ελληνες και τους Γερμανούς; 
Η απάντηση του Eiberg – αλλά και του Rees – είναι «ναι»: το αξιοπερίεργο των σπάνιων εμφανισιακά αυτών ανθρώπων κρίθηκε «θεϊκής καταγωγής» και τους έκανε περιζήτητους γαμπρούς και νύφες. Αν είναι έτσι, τότε ήταν τυχεροί που δεν επέστρεψαν στην Αφρική. Εκεί ακόμη και σήμερα στα απομονωμένα χωριά σκοτώνουν τα όποια γαλανομάτικα μωρά ως δαίμονες!

ΥΓ.: Για μια συνοπτική και περιεκτική παρουσίαση του θέματος της χρωματικής μετάλλαξης διαβάστε την εργασία «Red Hair: A Mutation, A Royal Trait, and Sometimes a Curse» στο www.montgomerycollege.edu/Departments/StudentJournal/Mutation.pdf
Για μια εξαιρετική παρουσίαση της σχέσης Νεάντερταλ - Ντενίσοβαν - Homo Sapiens παρακολουθήστε την ομιλία του Svante Paeaebo στο www.ted.com/talks/svante_paeaebo_dna_clues_to_our_inner_neanderthal.html/. Αμφότερα αγγλιστί.
Ηταν οι θεοί... Νεάντερταλ;
Οι τελευταίοι των Νεάντερταλ κατέληξαν στα μέρη των Υπερβορείων - εκεί όπου ξεφύτρωσαν αργότερα και οι ξανθές των Homo Sapiens. Τυχαίο;
Η όλη αναζήτηση για το «λευκό και χρυσόμαλλο δέρας» των Βορειοευρωπαίων είχε μία ακόμη εξέλιξη τη χρονιά που μας πέρασε, μόνο που δεν είχε σημείο αναφοράς τον Homo Sapiens αλλά τον Neanderthal!
Ως γνωστόν, οι Νεάντερταλ ήταν είδος που προηγήθηκε του Homo Sapiens στην έξοδο από την Αφρική κατά περίπου 200.000 χρόνια. Ηταν πιο ρωμαλέοι από εμάς και εξαπλώθηκαν σχεδόν σε όλες τις περιοχές, από την Ισπανία ως τις στέπες της Κεντρικής Ασίας. Γύρω όμως στα 30.000 χρόνια πριν από σήμερα εξαφανίστηκαν, πιθανότατα κυνηγημένοι από τον πολύ πιο ραδιούργο Homo Sapiens. Ως πρόσφατα πιστεύαμε ότι ο τελευταίος πληθυσμός είχε καταφύγει στην Ισπανία και μάλιστα στο Γιβραλτάρ, όπου βρήκαμε σκελετούς τους. Στις 13 Μαρτίου 2011 όμως ομάδα ερευνητών του Πανεπιστημίου της Τουλούζης, υπό τον Ludovic Slimak, δημοσίευσε στο περιοδικό «Science» τα πορίσματα ανασκαφής τους στη Βόρεια Ρωσία, σύμφωνα με τα οποία τα 313 τεχνουργήματα που βρήκαν ήταν κατασκευής Νεάντερταλ και ηλικίας 28.500 χρόνων από σήμερα! Αρα οι δύσμοιροι αυτοί φυγάδες είχαν βρει καταφύγιο στα μέρη όπου θρονιάστηκαν αργότερα οι «λευκασμένοι» Homo Sapiens.
Στα ερωτήματα που σίγουρα σας προκύπτουν ως προς το τι συνέβη μεταξύ εκείνων και ημών προτού φύγουμε από την Αφρική και αφού συναντηθήκαμε έξω από αυτήν απαντήσεις έδωσε μια εργασία που δημοσιεύθηκε στο «Science Express» στις 25 Αυγούστου 2011 από ομάδα του Πανεπιστημίου Στάνφορντ των ΗΠΑ υπό τον Peter Parham. Συνοπτικά αποφάνθηκε ότι πριν από 400.000 χρόνια ήμασταν «όλοι παρέα» στην Αφρική ως Homo αλλά τότε χωριστήκαμε σε τρία ξεχωριστά είδη. Οι Homo Sapiens παρέμειναν στα «πατρώα εδάφη» ως τα 64.000-45.000 χρόνια πριν από σήμερα, ενώ οι Νεάντερταλ και το τρίτο είδος – που βαφτίσαμε Ντενίσοβαν, από το μέρος των βουνών Αλτάι της Ρωσίας όπου βρήκαμε τα λείψανά του – έφυγαν. Από τη γενετική ανάλυση των οστών τόσο Νεάντερταλ όσο και Ντενίσοβαν ο φινλανδός γενετιστής Svante Paeaebo είχε οδηγηθεί στο συμπέρασμα το 2010 ότι οι μεν πρώτοι εξαπλώθηκαν στην Ευρώπη και στη Δ. Ασία ενώ οι δεύτεροι στην Α. Ασία και στην Ωκεανία. Τώρα οι ερευνητές του Στάνφορντ πιστοποίησαν ότι τα τρία είδη «ξαναέσμιξαν» προτού τα δύο εξ αυτών αφανιστούν και έδωσαν στον Homo Sapiens μια γενετική δόση που ενίσχυσε το ανοσοποιητικό  σύστημά του. Η οικογένεια γονιδίων που αποκόμισε ο σύγχρονος άνθρωπος από τα δύο άλλα είδη είναι αυτή των HLA class I και το ποσοστό «εμβολιασμού» του ήταν 4% Νεάντερταλ και ως 6% Ντενίσοβαν. 
Ενδιαφέροντα όλα αυτά, αλλά τι σχέση έχουν με το χρώμα των μαλλιών; Εχουν, και πολλή μάλιστα, καθ’ όσον από τις 25 Οκτωβρίου 2007 (βλ.www.sciencemag.org/content/318/5855/1453.abstract) γνωρίζουμε ότι μεταξύ των Νεάντερταλ υπήρχαν και λευκοί και ξανθοί και γαλανομάτες! Εφόσον αυτοί ήταν «παλιότεροι από εμάς» και ετελεύτησαν αποσυρόμενοι στη Βόρεια Ρωσία, μήπως ήταν και η αιτία μεταπήδησης των μεταλλαγμένων γονιδίων αποχρωματισμού και στον Homo Sapiens; «Οχι», φροντίζει να μας ενημερώσει ο επικεφαλής των εν λόγω ερευνητών Carles Lalueza-Fox: «Τα στοιχεία μάς δείχνουν ότι οι ανενεργές παραλλαγές MC1R έχουν εξελιχθεί ανεξάρτητα στους σύγχρονους ανθρώπους και στους Νεάντερταλ».
Πιθανόν. Η όλη μετάβαση όμως από τις μητριαρχικές κοινωνίες των αγροτών της Ανατολίας στις γεμάτες ξανθούς θεούς και ρωμαλέους ημίθεους των πατριαρχών Ινδοευρωπαίων, με τους τόσους μύθους διαμάχης Θεών, Τιτάνων και Γιγάντων, μου μυρίζει τσακωμούς των τελευταίων Νεάντερταλ, Ντενίσοβαν και Homo για τις περιζήτητες ξανθές. Λέτε εκεί, στα μέρη των Υπερβορείων, να είχε γίνει «της Τροίας»;
 ΠΗΓΗ ΤΟ ΒΗΜΑ
read more "ΤΙ ΛΕΕΙ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΞΑΝΘΑ ΜΑΛΛΙΑ"