Ματαιώθηκε η στρατιωτική παρέλαση στη Θεσσαλονίκη




Η στρατιωτική παρέλαση στη Θεσσαλονίκη για την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου ματαιώθηκε λόγω της συγκέντρωσης χιλιάδων διαδηλωτών στο σημείο. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας αποχώρησε εμφανώς πικραμένος και απογοητευμένος από την εξέδρα των επισήμων.

«Λυπάμαι για τους υβριστές. Διάλεξαν μία ημέρα που είναι ντροπή τους. Εμείς πολεμήσαμε για την Ελλάδα», τόνισε πριν την αποχώρησή του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.   

«Πρέπει να ντρέπονται. Εγώ ήρθα για να τιμήσω τη Θεσσαλονίκη και κάποιοι δεν ήθελαν να γίνει η παρέλαση. Εγώ στα 15 μου πολέμησα για την πατρίδα. Δεν μπορούν να με λένε προδότη», πρόσθεσε ο Κάρολος Παπούλιας.

Οργισμένος για την εξέλιξη αυτή εμφανίστηκε και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Μπεγλίτης, ο οποίος επίσης αποχώρησε.

Ο δρόμος παραδόθηκε στη συνέχεια στην πορεία των χιλιάδων διαδηλωτών, οι οποίοι έκαναν χώρο για να παρελάσουν διάφορα σωματεία.

Την ίδια ώρα, ένταση επικράτησε και στις μαθητικές παρελάσεις στο Σύνταγμα που πραγματοποιήθηκαν εν μέσω φόβων για αποδοκιμασίες των εκπροσώπων του πολιτικού κόσμου.  Πολλοί μαθητές παρέλασαν με μαύρα περιβραχιόνια, ενώ αρκετοί έστρεψαν αλλού το βλέμμα τους μόλις πέρασαν δίπλα από την εξέδρα των επισήμων.

Κλίμα έντασης επικράτησε επίσης στην Πάτρα όπου στόχος έντονων αποδοκιμασιών έγινε ο υφυπουργός Εθνικής Αμυνας Κώστας Σπηλιόπουλος. Ο κ. Σπηλιόπουλος αναγκάστηκε να αποχωρήσει από την εξέδρα των επισήμων πριν ξεκινήσει η παρέλαση, διότι οι πολίτες είχαν καταλάβει το οδόστρωμα ενώ προηγουμένως τον είχαν αποδοκιμάσει κατά την προσέλευσή του στον Μητροπολιτικό Ναό και κατά τη διάρκεια κατάθεσης στεφάνων στο μνημείο πεσόντων. Η παρέλαση ενώ ήταν προγραμματισμένη για τις 12 το μεσημέρι δεν έχει ξεκινήσει.

Εν τω μεταξύ, επεισόδια σημειώθηκαν στην παρέλαση που πραγματοποιήθηκε στην πόλη της Ρόδου από ομάδες αγανακτισμένων πολιτών, οι οποίοι διέσπασαν τον αστυνομικό κλοιό και κινήθηκαν εναντίον της εξέδρας των επισήμων, όπου βρισκόταν ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ.Κώστας Σκανδαλίδης, οι βουλευτές κ.Δημ.Κρεμαστινός του ΠΑΣΟΚ, και Μίκα Ιατρίδη της ΝΔ, και οι εκπρόσωποι των τοπικών αρχών.

Η παρέλαση διεκόπη και οι επίσημοι αποχώρησαν με την προστασία της αστυνομίας και μετέβησαν στο κτίριο της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.