PARALIA AMMOUDIA

EIΔΗΣΗΣ-ΕΤΟΙΜΑΣΤΕ ΤΟ ΓΑΜΟ ΣΑΣ-ΠΕΡΙΕΡΓΑ-ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΒΕACH-ΑΝΕΚΔΩΤΑ-LIFESTYLE

Συνολικές προβολές σελίδας

Τρίτη 1 Οκτωβρίου 2013

ΓΙΑΤΙ ΤΡΩΜΕ ΑΝΟΣΤΕΣ ΝΤΟΜΑΤΕΣ


Συχνά οι καταναλωτες παραπονιούνται ο ότι οι σημερινές ντομάτες δεν είναι όπως παλιά και ότι είναι ανοστες. 
Αμερικανοί ερευνητές έψαξαν και βρήκαν την άκρη, ένοχη είναι η προσπάθεια των καλλιεργητών να παρουσιάσουν ελκυστικούς καρπούς στα ράφια των καταστημάτων. Οι «εμφανίσιμες» ποικιλίες που προτιμούν να καλλιεργούν φέρουν μετάλλαξη σε ένα βασικό γονίδιο που δίνει στη ντομάτα τη γλυκιά της γεύση.
Για να είναι μια ντομάτα ελκυστική  στον καταναλωτή πρέπει να φαίνεται ζουμερή και κατακόκκινη. Όμως στις περισσότερες ποικιλίες ντομάτας  το αρχικό ανοιχτοπράσινο χρώμα μετατρέπεται καθώς ωριμάζουν σε κόκκινο κατά τόπους γεγονός που δημιουργεί διχρωμίες.
Αυτό έκανε τους παραγωγούς ν να προτιμούν να καλλιεργούν ποικιλίες που έχουν από την αρχή ομοιόμορφο πράσινο χρώμα, καθώς αυτές έχουν την τάση, ωριμάζοντας, να κοκκινίζουν εξίσου ομοιόμορφα – και άρα να φαίνονται πιο λαχταριστές στον καταναλωτή.
Εδώ όμως ακριβώς βρίσκεται το πρόβλημα, αφού οι ποικιλίες αυτές τείνουν επίσης – όπως αποδεικνύεται πλέον και επιστημονικά – να είναι λιγότερο νόστιμες. Η αιτία αποκαλύπτεται από μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Science».
Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Ντέιβις με επικεφαλής την Αν Πάουελ αποφάσισαν να ελέγξουν το γονιδιακό υπόβαθρο της διαδικασίας ωρίμανσης της ντομάτας. Ανακάλυψαν ότι στην καρδιά αυτού του μηχανισμού βρίσκεται ένα γονίδιο το οποίο κωδικοποιεί για μια πρωτεΐνη που ονομάζεται GLK2. Η GLK2 αυξάνει τη φωτοσυνθετική ικανότητα του καρπού ενισχύοντας παράλληλα την παραγωγή σακχάρων και πρωτεϊνών.
(Πηγή ΒΗΜΑ)

Δεν υπάρχουν σχόλια: