PARALIA AMMOUDIA

EIΔΗΣΗΣ-ΕΤΟΙΜΑΣΤΕ ΤΟ ΓΑΜΟ ΣΑΣ-ΠΕΡΙΕΡΓΑ-ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΒΕACH-ΑΝΕΚΔΩΤΑ-LIFESTYLE

Συνολικές προβολές σελίδας

Παρασκευή 8 Ιουνίου 2012

ΜΑΓΕΥΤΙΚΗ ΚΥΘΝΟΣ


Υπέροχες, παραλίες, κλειστοί όρμοι, κατάλευκα σπίτια, πλακόστρωτα σοκάκια, ναοί, αξιοθέατα και ανεμόμυλοι, συνθέτουν το ξεχωριστό σκηνικό της Κύθνου. Αποτελεί την καλύτερη επιλογή για αυτούς που θέλουν ήρεμες διακοπές, κοντά στη φύση και τη θάλασσα. Ανακαλύψτε τα έθιμα των ντόπιων, δοκιμάστε τις συνταγές τους, χαρείτε τη φιλοξενία τους.


Όλα όσα πρέπει να ξέρεις

Η Κύθνος, γνωστή και ως Θερμιά λόγω των θερμών πηγών της, είναι νησί των Κυκλάδων, με έκταση 99,3 τ. χλμ. και ακτογραμμή 104 χλμ. Είναι ορεινή και βραχώδης, με λίγη βλάστηση και υγιεινό κλίμα. Κατοικείται από τη Μεσολιθική περίοδο. Πήρε το όνομα της από τον πρώτο της βασιλιά. Λεγόταν και Οφιούσα, ενώ κατά το Μεσαίωνα ονομαζόταν Θήραμνα. Φημιζόταν για την ευνομία της. Η γεωγραφική της θέση την έκανε ξεχωριστή. Υπήρξε μέλος της αθηναϊκής συμμαχίας. Κυριεύθηκε από Μακεδόνες και Πτολεμαίους. Στα ρωμαϊκά χρόνια ήταν τόπος εξορίας. Ήκμασε κατά την Φραγκοκρατία, ενώ λεηλατήθηκε κατά την Τουρκοκρατία. Αργότερα, την κατέλαβαν οι Ρώσοι, που όταν έφυγαν πήραν πολλά αρχαία αντικείμενα μαζί τους. Έλαβε μέρος στην Επανάσταση του 1821. Ενώθηκε με την υπόλοιπη Ελλάδα το 1832. Οι περίπου 1.700 κάτοικοι της ασχολούνται με τις καλλιέργειες, την κτηνοτροφία, την αλιεία και λιγότερο τον τουρισμό.
Περιήγηση
Η Κύθνος ξεχωρίζει για την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική της, την άγρια ομορφιά των τοπίων της, τις ξερολιθιές και τους ναούς της. Στη Χώρα που είναι αμφιθεατρικά χτισμένη σε λόφο, δείτε την Αγία Τριάδα, τον Άγιο Σάββα, τον Προφήτη Ηλία, την Αγία Ειρήνη και τη Μεταμόρφωση του Σωτήρος. Ακόμα, τους ανεμόμυλους, το Ηρώο, την αρχαιολογική συλλογή και την πετρόκτιστη πηγή. Λίγο πιο έξω επισκεφτείτε τα μοναστήρια της Παναγιάς του Νικούς και του Προδρόμου (στο Χορδάκι). Στον Μέριχα, το λιμάνι του νησιού απολαύστε το ηλιοβασίλεμα και δείτε το ναό των Αγίων Ακινδύνων και το φάρο. Στο ακρωτήρι Κατακέφαλος το κάστρο της Ωριάς και τη θαλάσσια σπηλιά Λεγάμενα. Στην περιοχή Μαρουλάς τον υπαίθριο οικισμό της μεσολιθικής εποχής. Στα Φλαμπούρια την εκκλησία της Παναγιάς. Στη Δρυοπίδα δείτε τα μουσεία (βυζαντινό εκκλησιαστικό, λαογραφικό) και τους ναούς. Στην Κανάλα βρίσκεται ο Ιερός Ναός της Παναγίας (προστάτιδας του νησιού) και το πευκοδάσος. Στο Βρυόκαστρο επισκεφτείτε την αρχαία πόλη και το ναό της Δήμητρας και το αρχαίο λιμάνι στον όρμο Μανδράκι. Εκκλησίες θα βρείτε διάσπαρτες σε κάθε χωριό και οικισμό.


Παραλίες ή βουνό

Η Κύθνος έχει υπέροχες παραλίες, καθώς και αρκετούς κολπίσκους και όρμους. Οι πιο γνωστές είναι η Κολώνα (εντυπωσιακό τοπίο) και τα Λουτρά με τα ευεργετικά νερά. Ξεχωρίζουν ακόμα οι: Αγ. Ειρήνη, Σχοινάρι, Καβουροχέρι, Κουρί, Νάουσα, Ζογκάκι, Καλό Λιβάδι, Λιοτρίβι. Μαρτινάκια, Αγ. Δημήτριος, Πετρούσα, Μεγάλη Άμμος, Άγ. Στέφανος, Μαυριάνος, Σιμουσί, Στιφό, Φυκιάδα, Φλαμπουριά. Μέριχας, Ποτάμια, Άγ. Σώστης, Απόκρουση, Σκύλου, Γαϊδουρόμαντρα, Επισκοπή, Λεύκες.

Δραστηριότητες

Πάρτε μέρος σε ένα από τα πολλά πανηγύρια του νησιού και μάθετε για τα έθιμα των ντόπιων. Κάντε καταδύσεις, θαλάσσια σπορ, κολύμπι, πεζοπορία. Επισκεφτείτε τις ιαματικές πηγές, το υδροθεραπευτήριο και τον πύργο του Μαζαράκη στα Λουτρά, το αιολικό πάρκο κοντά στη Χώρα και το σπήλαιο Καταφύκι κοντά στο χωριό Δρυοπίδα.


Μετάβαση στον προορισμό

Ακτοπλοϊκώς, από το λιμάνι του Πειραιά (3 ώρες) και από το λιμάνι του Λαυρίου (2 ώρες). Η Κύθνος συνδέεται καθημερινά με τη Σέριφο, τη Σίφνο, τη Μήλο και την Κίμωλο. Δύο φορές την εβδομάδα με Σαντορίνη, Σίκινο, Φολέγανδρο και τρεις φορές την εβδομάδα με την Κέα. Κυκλοφορούν λεωφορεία και ταξί εντός του νησιού, ενώ μπορείτε να νοικιάσετε αυτοκίνητο ή μηχανάκι. Βάρκες και καραβάκια σας μεταφέρουν στις παραλίες.

Χρήσιμα τηλέφωνα

Κωδικός περιοχής: 22810
Αστυνομία: 31201
Λιμεναρχείο: 32290
Αγροτικό Ιατρείο: 31202
Ιαματικές Πηγές 31217

ΠΗΓΗdiakopes-ekdromes.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: