PARALIA AMMOUDIA

EIΔΗΣΗΣ-ΕΤΟΙΜΑΣΤΕ ΤΟ ΓΑΜΟ ΣΑΣ-ΠΕΡΙΕΡΓΑ-ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΒΕACH-ΑΝΕΚΔΩΤΑ-LIFESTYLE

Συνολικές προβολές σελίδας

Τετάρτη 17 Αυγούστου 2011

ΓΙΑΤΙ ΤΑ Ω-3 ΛΙΠΑΡΑ ΤΩΝ ΨΑΡΙΩΝ ΚΑΝΟΥΝ ΚΑΛΟ ΚΑΙ ΣΤΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ

Σύμφωνα με μελετητές οι σύγχρονες  δίαιτες, μπορεί να αλλάζουν και τη λειτουργικότητα του εγκεφάλου. 
Όπως η έλλειψη βιταμίνης C προκαλεί σκορβούτο, έτσι και η έλλειψη απαραίτητων λιπαρών για τις ανάγκες του εγκεφάλου, καθώς και άλλων θρεπτικών συστατικών που απαιτούνται για το μεταβολισμό αυτών των λιπαρών οξέων, προκαλεί μια σειρά νοητικών προβλημάτων, από την κατάθλιψη μέχρι την επιθετικότητα. Αν και κάποιοι αμφισβητούν αυτή τη θεωρία, το σίγουρο είναι πως η πανδημία βίας στις δυτικές κοινωνίες θα μπορούσε να συσχετιστεί με το τι τρώμε ή δεν τρώμε.... 


Τον τελευταίο αιώνα οι περισσότερες δυτικές κοινωνίες έχουν αλλάξει  τις διατροφικές τους συνήθειες, με αποτέλεσμα τα Ω-3 λιπαρά οξέα, που βρίσκονται  κυρίως στα ιχθυέλαια, αλλά και στα καρύδια και το λιναρόσπορο και είναι σημαντικά για τον εγκέφαλο, να έχουν εκτοπιστεί από τα ανταγωνιστικά Ω-6 λιπαρά οξέα, που προέρχονται κυρίως από το σογιέλαιο, το καλαμποκέλαιο και το ηλιέλαιο.

Ερευνητές  χαρτογράφησαν την αύξηση στην κατανάλωση των Ω-6 λιπαρών οξέων από σπορέλαια σε 38 χώρες, από τη δεκαετία του 1960, σε σχέση με την αύξηση στα ποσοστά φόνων την ίδια περίοδο. Σε όλες τις περιπτώσεις υπάρχει εκπληκτική ταύτιση. Καθώς αυξάνονται τα Ω-6, αυξάνονται επίσης και οι φόνοι με γραμμική πρόοδο. Στις κοινωνίες όπου η κατανάλωση Ω-3 λιπαρών παραμένει υψηλή, με ταυτόχρονα χαμηλή πρόσληψη Ω-6 λιπαρών, όπως στην Ιαπωνία, τα ποσοστά φόνων και κατάθλιψης παραμένουν χαμηλά.

Αν και όλες αυτές οι γραφικές παραστάσεις δείχνουν ότι υπάρχει μια αξιοσημείωτη συσχέτιση μεταξύ βίας και Ω-6 λιπαρών οξέων στη διατροφή, σαφέστατα δεν αποδεικνύουν ότι η ψηλή κατανάλωση Ω-6 και η χαμηλή Ω-3, προκαλεί ουσιαστικά τη βία. Είναι γεγονός ότι τον τελευταίο αιώνα έχουν αλλάξει πολλές καταστάσεις που ευθύνονται άμεσα για την αύξηση της βίας, όπως για παράδειγμα η έκθεση στη βία από τα ΜΜΕ, η διάσπαση του πυρήνα της οικογένειας κ.α. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: