PARALIA AMMOUDIA

EIΔΗΣΗΣ-ΕΤΟΙΜΑΣΤΕ ΤΟ ΓΑΜΟ ΣΑΣ-ΠΕΡΙΕΡΓΑ-ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΒΕACH-ΑΝΕΚΔΩΤΑ-LIFESTYLE

Συνολικές προβολές σελίδας

Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου 2011

ΜΟΥΣΑΚΑΣ

Μουσακάς












Υλικά (6 άτομα):
  • 1-1.5 κιλό μεγάλες μελιτζάνες
  • χοντρό αλάτι
  • 1/4 φλυτζ. (60ml) ελαιόλαδο
  • 2 κουταλιές ελαιόλαδο (έξτρα)
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο πολτοποιημένες
  • 1 κιλό αρνίσιο κιμά
  • 425 γραμ. ντοματάκια κονσέρβας
  • 2 κουταλιές πελτέ ντομάτας
  • 1/2 φλυτζάνι (125ml) ξηρό κόκκινο κρασί
  • 2 κουταλιές τεμαχισμένο φρέσκο μαϊντανό
  • 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
  • 1/4 κουτ. γλυκού κανέλας
  • αλατοπίπερο
  • 1/4 φλυτζάνι (20 γραμ.) τριμμένη παρμεζάνα
  • 1/2 κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο
Υλικά για την μπεσαμέλ:
(Στο site θα βρείτε και άλλη συνταγή για μπεσαμέλ εδώ)
  • 125 γραμ. βούτυρο
  • 2/3 φλυτζ. (100 γραμ.) αλεύρι
  • 1 λίτρο (4 φλυτζ.) γάλα
  • 1/2 φλυτζ. (40 γραμ.) τριμμένη παρμεζάνα
  • 2 αβγά
Εκτέλεση:
  • Κόβετε τις μελιτζάνες σε φέτες 5mm. Τις αλατίζετε και τις αφήνετε για 
  • 20 λεπτά.
  • Ξεπλένετε τις μελιτζάνες με κρύο νερό και τις στεγνώνετε με απορροφητικό 
  • χαρτί κουζίνας.
  • Τοποθετείτε τις φέτες μελιτζάνας πάνω σε ένα ελαφρά λαδωμένο ταψί, 
  • δημιουργώντας ένα μονό στρώμα. Τις αλείφετε με λάδι και τις ψήνετε 
  • και από τις 2 πλευρές μέχρι να ροδίσουν. Τις στραγγίζετε σε απορροφητικό
  •  χαρτί κουζίνας.
  • Ζεσταίνετε το έξτρα λάδι (2 κουταλιές) σε ένα κατσαρολάκι.
  •  Προσθέτετε το κρεμμύδι και το σκόρδο και τα τσιγαρίζετε
  •  μέχρι να μαλακώσει το κρεμμύδι.
  • Προσθέτετε τον κιμά, ανακατεύετε και μαγειρεύετε μέχρι να 
  • αποκτήσει ο κιμάς καφέ χρώμα. Ρίχνετε τα ντοματάκια
  •  (με το ζουμί τους), τον πελτέ, το κρασί, το μαϊντανό, 
  • τη ζάχαρη, κανέλα και αλατοπίπερο. Σιγοβράζετε τα υλικά, 
  • με σκεπασμένη την κατσαρόλα, για 30 λεπτά.
  • Αλείφετε ένα ταψί με λάδι. Απλώνετε μια στρώση με το 1/3
  •  των μελιτζανών, σκεπάζετε με τη σάλτσα του κιμά, έπειτα 
  • με το μισό των υπόλοιπων μελιτζανών, ρίχνετε από πάνω τ
  • ον υπόλοιπο κιμά και τέλος τις μελιτζάνες που έμειναν.
  • Απλώνετε τη μπεσαμέλ πάνω από τις μελιτζάνες και ρίχνετε 
  • το τυρί και το μοσχοκάρυδο.
  • Το ψήνετε χωρίς να το σκεπάσετε, σε μέτριο φούρνο για 45 λεπτά
  •  ή μέχρι να ροδίσει.
Πώς να φτιάξετε τη μπεσαμέλ:
  • Λιώστε το βούτυρο σε ένα κατσαρολάκι, ρίξτε μέσα
  •  το αλεύρι και ανακατευετε συνέχεια μέχρι να βράσει.
  • Απομακρύνετε από τη φωτιά και προσθέστε σιγά σιγά
  • το γάλα ανακατεύοντας. Βάλτε το πάλι στη φωτιά,
  •  συνεχίζοντας το ανακάτεμα μέχρι το μείγμα να βράσει 
  • και να αποκτήσει λεπτή υφή.
  • Απομακρύνετε πάλι από τη φωτιά, ρίξτε μέσα
  •  ανακατεύοντας το τυρί.
  • Αφήστε το μείγμα να κρυώσει λίγο, ρίξτε τα
  • αβγά και ανακατέψτε μέχρι το μείγμα να γίνει
  •  ομοιόμορφο.
Μπορείτε να φτιάξετε τη συνταγή μία μέρα νωρίτερα και
 να τη διατηρήσετε στο ψυγείο σκεπασμένη

Δεν υπάρχουν σχόλια: