Υλικά (6 άτομα):
- 1-1.5 κιλό μεγάλες μελιτζάνες
- χοντρό αλάτι
- 1/4 φλυτζ. (60ml) ελαιόλαδο
- 2 κουταλιές ελαιόλαδο (έξτρα)
- 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 2 σκελίδες σκόρδο πολτοποιημένες
- 1 κιλό αρνίσιο κιμά
- 425 γραμ. ντοματάκια κονσέρβας
- 2 κουταλιές πελτέ ντομάτας
- 1/2 φλυτζάνι (125ml) ξηρό κόκκινο κρασί
- 2 κουταλιές τεμαχισμένο φρέσκο μαϊντανό
- 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
- 1/4 κουτ. γλυκού κανέλας
- αλατοπίπερο
- 1/4 φλυτζάνι (20 γραμ.) τριμμένη παρμεζάνα
- 1/2 κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο
Υλικά για την μπεσαμέλ:
(Στο site θα βρείτε και άλλη συνταγή για μπεσαμέλ εδώ)
(Στο site θα βρείτε και άλλη συνταγή για μπεσαμέλ εδώ)
- 125 γραμ. βούτυρο
- 2/3 φλυτζ. (100 γραμ.) αλεύρι
- 1 λίτρο (4 φλυτζ.) γάλα
- 1/2 φλυτζ. (40 γραμ.) τριμμένη παρμεζάνα
- 2 αβγά
Εκτέλεση:
- Κόβετε τις μελιτζάνες σε φέτες 5mm. Τις αλατίζετε και τις αφήνετε για
- 20 λεπτά.
- Ξεπλένετε τις μελιτζάνες με κρύο νερό και τις στεγνώνετε με απορροφητικό
- χαρτί κουζίνας.
- Τοποθετείτε τις φέτες μελιτζάνας πάνω σε ένα ελαφρά λαδωμένο ταψί,
- δημιουργώντας ένα μονό στρώμα. Τις αλείφετε με λάδι και τις ψήνετε
- και από τις 2 πλευρές μέχρι να ροδίσουν. Τις στραγγίζετε σε απορροφητικό
- χαρτί κουζίνας.
- Ζεσταίνετε το έξτρα λάδι (2 κουταλιές) σε ένα κατσαρολάκι.
- Προσθέτετε το κρεμμύδι και το σκόρδο και τα τσιγαρίζετε
- μέχρι να μαλακώσει το κρεμμύδι.
- Προσθέτετε τον κιμά, ανακατεύετε και μαγειρεύετε μέχρι να
- αποκτήσει ο κιμάς καφέ χρώμα. Ρίχνετε τα ντοματάκια
- (με το ζουμί τους), τον πελτέ, το κρασί, το μαϊντανό,
- τη ζάχαρη, κανέλα και αλατοπίπερο. Σιγοβράζετε τα υλικά,
- με σκεπασμένη την κατσαρόλα, για 30 λεπτά.
- Αλείφετε ένα ταψί με λάδι. Απλώνετε μια στρώση με το 1/3
- των μελιτζανών, σκεπάζετε με τη σάλτσα του κιμά, έπειτα
- με το μισό των υπόλοιπων μελιτζανών, ρίχνετε από πάνω τ
- ον υπόλοιπο κιμά και τέλος τις μελιτζάνες που έμειναν.
- Απλώνετε τη μπεσαμέλ πάνω από τις μελιτζάνες και ρίχνετε
- το τυρί και το μοσχοκάρυδο.
- Το ψήνετε χωρίς να το σκεπάσετε, σε μέτριο φούρνο για 45 λεπτά
- ή μέχρι να ροδίσει.
Πώς να φτιάξετε τη μπεσαμέλ:
- Λιώστε το βούτυρο σε ένα κατσαρολάκι, ρίξτε μέσα
- το αλεύρι και ανακατευετε συνέχεια μέχρι να βράσει.
- Απομακρύνετε από τη φωτιά και προσθέστε σιγά σιγά
- το γάλα ανακατεύοντας. Βάλτε το πάλι στη φωτιά,
- συνεχίζοντας το ανακάτεμα μέχρι το μείγμα να βράσει
- και να αποκτήσει λεπτή υφή.
- Απομακρύνετε πάλι από τη φωτιά, ρίξτε μέσα
- ανακατεύοντας το τυρί.
- Αφήστε το μείγμα να κρυώσει λίγο, ρίξτε τα
- αβγά και ανακατέψτε μέχρι το μείγμα να γίνει
- ομοιόμορφο.
Μπορείτε να φτιάξετε τη συνταγή μία μέρα νωρίτερα και
να τη διατηρήσετε στο ψυγείο σκεπασμένη
να τη διατηρήσετε στο ψυγείο σκεπασμένη
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου