PARALIA AMMOUDIA

EIΔΗΣΗΣ-ΕΤΟΙΜΑΣΤΕ ΤΟ ΓΑΜΟ ΣΑΣ-ΠΕΡΙΕΡΓΑ-ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΒΕACH-ΑΝΕΚΔΩΤΑ-LIFESTYLE

Συνολικές προβολές σελίδας

Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2011

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ


Εικάζεται ότι η  σοκολάτα πρωτοχρησιμοποιήθηκε στη διατροφή   από τους κατοίκους της κοιλάδας του Αμαζόνιου ή του Ορενόκο. Το 600 μ.Χ. οι Μάγια μεταναστευσαν στις βόρειες περιοχές της Νότιας Αμερικής και έφτιαξαν τις πρώτες  φυτείες κακαόδενδρου στο Γιουκατάν. Οι Μάγιας θεωρούσαν το κακάο πολύτιμο  αγαθό και το χρησιμοποιούσαν στις  εμπορικές συναλλαγές.
Οι Μάγια και οι Αζτέκοι έφτιαχναν από τους σπόρους του κακαο  ένα ρόφημα που το ονάμασαν "ξοκοάτλ". Ο ινδιάνικος θρύλος των Ατζέκων αναφερει ότι οι σπόροι του κακάο ήρθαν από τον παράδεισο και ότι η κατανάλωση κακάο δίνει  δύναμη και σοφία. Οι Αζτέκοι, πίστευαν ότι ο θεός Κουετσακοάτλ ταξίδεψε στην γη πάνω στην ακτίνα φωτός του αυγερινού, φέρνοντας μαζί του το κακαόδενδρο από τον παράδεισο για να το προσφέρει στους ανθρώπους. Έμαθαν από τον Κουετσακοάτλ πως να καβουρδίζουν και να αλέθουν τους σπόρους, παρασκευάζοντας μια θρεπτική πάστα διαλυτή στο νερό. Πρόσθεταν καρυκεύματα και παρασκεύαζαν ένα ρόφημα "τσοκολάτλ".

Η αγγλική λέξη "chocolate" πιστεύεται ότι προέρχεται από την λέξη των μάγια "xocoatl" ή από την αντίστοιχη των Ατζέκων "cacahuatl". Η ινδιάνικη λέξη για την σοκολάτα προέρχεται από τις λέξεις "choco"=αφρός και "atl"=νερό. Αρχικά η σοκολάτα καταναλωνόταν μόνο σε υγρή μορφή. Σαν μέρος της γαμήλιας τελετής γύρω στο δωδέκατο αιώνα, προσέφεραν στους νεόνυμφους μια κούπα με αφρώδες κακάο. 
 Οι αρχαίοι Μεξικάνοι κάθε χρόνο έκαναν θυσίες στους θεούς τους, δίνοντας  για τελευταίο γεύμα στο θύμα κακάο. 
Στην Ευρώπη το 1585 έφτασε το πρώτο φορτίο κακάο και ξεφορτώθηκε στην Ισπανία.
Ενώ το 1657 το πρώτο κατάστημα πώλησης σοκολάτας ανοίγει στη Μεγάλη Βρετανία.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΠΑΡΑΛΙΑ-ΑΜΜΟΥΔΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: