PARALIA AMMOUDIA

EIΔΗΣΗΣ-ΕΤΟΙΜΑΣΤΕ ΤΟ ΓΑΜΟ ΣΑΣ-ΠΕΡΙΕΡΓΑ-ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΒΕACH-ΑΝΕΚΔΩΤΑ-LIFESTYLE

Συνολικές προβολές σελίδας

Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2013

ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ Ο ΠΡΩΤΟΣ ΒΙΟΝΙΚΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ



Ουάσινγκτον 
Το πρώτο ανθρωποειδές κατασκευασμένο από προσθετικά μέλη συναρμολόγησε η  εταιρεία Shadow Robot Co σε συνεργασία με ερευνητές από το Πανπιστήμιο της Ζυρίχης. Ο «βιονικός άνθρωπος», γνωστός και ως Φρανκ, «γεννήθηκε» με σκοπό να παρουσιάσει τις καινοτομίες από τον χώρο των ρομποτικών προσθετικών μελών και των τεχνητών οργάνων.
«Δεν είναι φάρσα, πρόκειται για μια πραγματική επιστημονική εξέλιξη» αναφέρει ο διευθυντής του Εθνικού Μουσείου Αεροναυπηγικής και Διαστήματος Σμιθσόνιαν, όπου και φιλοξενείται ο «βιονικός άνθρωπος».
Το ρομπότ
Το «ζωντανό» ρομπότπου εχει ύψος 1,83μ. και βάρους 77 κιλών, πρωταγωνιστεί σε ντοκιμαντέρ του καναλιού του Σμιθσόνιαν, αφιερωμένο στην εξέλιξη των βιονικών μελών και την ανάπτυξη βιονικών ρομπότ. Η κατασκευή του στοίχισε περίπου ένα εκατομμύριο δολάρια  και αποτελείται από 28 τεχνητά μέρη – τεχνητό πάγκρεας, πνεύμονες, σπλήνα, κυκλοφορικό σύστημα κ.ά. -, τα οποία δόθηκαν στο πλαίσιο δωρεάς από εταιρείες βιοϊατρικής.
«Η ιδέα βασιζόταν στη συγκέντρωση όλων των υπαρχόντων τεχνητών μελών και οργάνων – όσων βρίσκονται ήδη στην αγορά ή σε επίπεδο προτύπου -, σε ένα σώμα. Αν το κάναμε πώς θα έμοιαζε αυτό;» περιγράφει από την πλευρά του ο δρ Μπερτόλ Μάγιερ, κοινωνικός ψυχολόγος από το Πανεπιστήμιο της Ζυρίχης και παρουσιαστής του ντοκιμαντέρ.
Το πρόσωπο του ρομπότ, ανήκει στον δρα Μάγιερ, ο οποίος γεννήθηκε χωρίς χέρι και διαθέτει ρομποτικό μέλος. Η τεχνητή του νοημοσύνη περιορίζεται σε επίπεδο chatbox – κάτι αντίστοιχο με την εφαρμογή της Siri για το iPhone της Apple.
«Οι δημιουργοί του 'βιονικού ανθρώπου' αποφάσισαν να του χαρίσουν την προσωπικότητα ενός 13χρονου αγοριού από την Ουκρανία, οπότε δεν είναι και το πιο ευγενικό “πλάσμα” για συζήτηση» αναφέρει γελώντας ο μηχανικός σχεδίασης της Shadow Robot, Ρόμπερτ Γουαρμπάρτον.
Το ρομπότ παρουσιάστηκε την περασμένη εβδομάδα στο πλαίσιο του συνεδρίου Comic Con, που πραγματοποιήθηκε στη Νέα Υόρκη και από τις 18 Οκτωβρίου δέχεται… επισκέψεις στο μουσείο.


ΠΗΓΗ ΤΟ ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: