PARALIA AMMOUDIA

EIΔΗΣΗΣ-ΕΤΟΙΜΑΣΤΕ ΤΟ ΓΑΜΟ ΣΑΣ-ΠΕΡΙΕΡΓΑ-ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΒΕACH-ΑΝΕΚΔΩΤΑ-LIFESTYLE

Συνολικές προβολές σελίδας

Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2011

Σεισμός στην ανατολική Τουρκία - Μιλούν για 75 νεκρούς Δόνηση 7,2 Ρίχτερ σημειώθηκε την Κυριακή στις 1.42 μ.μ. στην πόλη Βαν


Ισχυρός σεισμός 7,2 βαθμών συντάραξε την Κυριακή την ανατολική Τουρκία. Το επίκεντρο της δόνησης εντοπίστηκε στο χωριό Ταμπανλί, κοντά στην πόλη Βαν στα σύνορα με το Ιράν. Δεκάδες κτήρια έχουν καταρρεύσει τόσο στην πόλη Βαν όσο και στη γειτονική πόλη Ερτζίς, γεγονός που δημιουργεί φόβους για πολλούς νεκρούς.

Σύμφωνα με το CNN Turk, το σεισμολογικό κέντρο Καντιλί, το οποίο εδρεύει στην Κωνσταντινούπολη, εκτιμά ότι οι νεκροί μπορεί να ξεπεράσουν τους 500 και να φτάσουν ακόμα και τους 1.000.

Πάντως, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Σιχάν της Κωνσταντινούπολης, σε νοσοκομείο της πόλης Ερτζίς ήδη έχουν μεταφερθεί περί τους 50 νεκρούς.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν και αρκετοί υπουργοί μεταβαίνουν εσπευσμένα στις πληγείσες περιοχές, ενώ οι αρχές έχουν κινητοποιήσει συνεργεία διάσωσης απ' όλη τη χώρα, προκειμένου να σπεύσουν στις δύο πόλεις.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το πρωθυπουργικό γραφείο γίνεται λόγος για θύματα και ζημιές, ενώ ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Μπεσίρ Αταλάι ανέφερε ότι τουλάχιστον 10 κτήρια έχουν καταρρεύσει στην πόλη Βαν και άλλα 25 με 30 στην πόλη Ερτζίς. 

Ο σεισμός σημειώθηκε στις 13:42 το μεσημέρι. Κατά την αμερικανική γεωλογική υπηρεσία ο σεισμός ήταν μεγέθους 7,2 βαθμών. Αυτό επιβεβαίωσε τελικά και το σεισμολογικό κέντρο Καντιλί που εδρεύει στην Κωνσταντινούπολη, το οποίο αρχικά είχε ανακοινώσει ότι η δόνηση ήταν της τάξεως των 6,6 βαθμών.

Οι τηλεφωνικές γραμμές και η ηλεκτροδότηση στην πόλη Βαν έχουν διακοπεί, οι μετασεισμοί δεν έχουν σταματήσει, ενώ έντρομοι οι κάτοικοι έχουν βγει στους δρόμους. Αρκετά κτήρια έχουν καταρρεύσει και συνεργεία διάσωσης προσπαθούν να απεγκλωβίσουν ανθρώπους που βρίσκονται κάτω από τα συντρίμμια. Τουλάχιστον 50 είναι οι τραυματίες που έχουν μεταφερθεί σε νοσοκομεία, ενώ εκτεταμένες ζημιές έχει υποστεί το αεροδρόμιο της πόλης.

Τεράστιες ζημιές προκλήθηκαν και στη γειτονική πόλη Ερτζίς. Σύμφωνα με την τουρκική Ερυθρά Ημισέληνο, τουλάχιστον 25 πολυκατοικίες και μία φοιτητική εστία έχουν καταρρεύσει και ήδη έχουν ανασυρθεί από τα ερείπια οι πρώτοι επιζώντες. Ο δήμαρχος Ζουλφικάρ Αράπογλου απηύθυνε έκκληση για επείγουσα βοήθεια.

«Πολλά κτήρια έχουν καταρρεύσει, πολλοί έχουν σκοτωθεί αλλά δεν ξέρουμε τον ακριβή αριθμό των θυμάτων. Χρειαζόμαστε άμεσα σκηνές και διασώστες. Δεν υπάρχουν ασθενοφόρα και έχουμε μόνο ένα νοσοκομείο. Έχουμε πολλούς νεκρούς και τραυματίες» δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο NTV. 

Εικόνες κατεστραμμένων κτηρίων μεταδίδουν τα περισσότερα ξένα τηλεοπτικά δίκτυα. H ηλεκτρονική έκδοση της Hurriyet μεταδίδει ότι ο σεισμός έγινε αισθητός ακόμα και στην επαρχία Χακιάρι, που βρίσκεται σε απόσταση δεκάδων χιλιομέτρων από το επίκεντρο του σεισμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: