PARALIA AMMOUDIA

EIΔΗΣΗΣ-ΕΤΟΙΜΑΣΤΕ ΤΟ ΓΑΜΟ ΣΑΣ-ΠΕΡΙΕΡΓΑ-ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΒΕACH-ΑΝΕΚΔΩΤΑ-LIFESTYLE

Συνολικές προβολές σελίδας

Σάββατο 9 Νοεμβρίου 2013

ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΕΡΓΟ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ ΦΑΝΤΑΣΙΑΣ ΓΡΑΦΤΗΚΕ ΣΤΑ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

Είστε λάτρεις των έργων επιστημονικής φαντασίας; Τότε ίσως θα σας ενδιέφερε  ότι, πολύ πριν από τους θεωρούμενους «πατέρες» της λογοτεχνίας επιστημονικής φαντασίας, ο Λουκιανός ο Σαμοσατεύς, ένας σατιρικός συγγραφέας των ελληνιστικών χρόνων,  είχε ήδη εντρυφήσει στο είδος γράφοντας στα ελληνικά το πρώτο μυθιστόρημα που έστελνε τους ήρωές του στο… φεγγάρι.
Ηεπισήμανση έγινε την περασμένη εβδομάδα στη Βρετανία, στο Φεστιβάλ Ιδεών του Κέιμπριτζ, από το λέκτορα του Πανεπιστημίου Τζάστιν Μέγκιτ. Ο δρ Μέγκιτ πληροφόρησε χαρακτηριστικά το  ακροατήριό του ότι το πρώτο  έργο επιστημονικής φαντασίας γράφηκε από έναν ελληνόφωνο σύρο συγγραφέα στην αρχαία Ρώμη. Αναφερόταν στην «Αληθή ιστορία», στην οποία ο Λουκιανός σατιρίζει τα δημοφιλή στην εποχή του ταξιδιωτικά αφηγήματα. Αντί να περιπλανηθούν λοιπόν στη Γη, «εκτοξεύει» τους ήρωές του σε μακρινούς κόσμους – σε παράξενους πλανήτες και νησιά αλλά και στη Σελήνη. Στη μυθοπλασία του αττικιστή συγγραφέα η Σελήνη είναι κατοικημένη – οι ήρωές του μάλιστα φθάνοντας εκεί εμπλέκονται σε έναν πόλεμο ανάμεσα στους στρατούς των κατοίκων της Σελήνης και των κατοίκων του Ηλιου.
Επιστημονική φαντασία και στον Πλάτωνα;
Ο Λουκιανός ο Σαμοσατεύς γεννήθηκε στα Σαμόσατα, στον Ανω Ευφράτη της Συρίας γύρω στο 120 μ.Χ. Αν και Σύρος στην καταγωγή έγραφε στα ελληνικά και συγκεκριμένα στην αττική διάλεκτο. Εκτός από δημιουργός του σατιρικού διαλόγου θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους αττικιστές συγγραφείς της Δεύτερης σοφιστικής, έχοντας αφήσει σπουδαίο και πλούσιο έργο (μεταξύ των πιο γνωστών έργων είναι οι «Νεκρικοί διάλογοι»).
Αν και η «Αληθής ιστορία» αναγνωρίζεται ευρέως,  αν όχι ως «καθαρό» έργο επιστημονικής φαντασίας, τουλάχιστον ως ένα μυθιστόρημα «σατιρικής φαντασίας», υπάρχουν ορισμένοι οι οποίοι αμφισβητούν τα πρωτεία του Λουκιανού και ανάγουν τα πρώτα «ψήγματα» του είδους στον Πλάτωνα Μια σειρά από δοκίμια της βραβευμένης συγγραφέως Μάργκαρετ Ατγουντ, αναφέρουν την «Πολιτεία» του Πλάτωνα ως ένα πρώτο δείγμα sci-fi
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΜΜΟΥΔΙΑ
ΠΗΓΗ ΒΗΜΑ.
Το κείμενο του Λουκανού  βρίσκεται ελεύθερο το διαδίκτυο στη σελίδα  archive. org 

Δεν υπάρχουν σχόλια: