PARALIA AMMOUDIA

EIΔΗΣΗΣ-ΕΤΟΙΜΑΣΤΕ ΤΟ ΓΑΜΟ ΣΑΣ-ΠΕΡΙΕΡΓΑ-ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΒΕACH-ΑΝΕΚΔΩΤΑ-LIFESTYLE

Συνολικές προβολές σελίδας

Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2011

ΜΠΟΛΙΓΟΥΝΤ


Πολλά ομαδικά χορευτικά,  τραγούδια,  love stories και  ταινίες  μεγάλης διάρκειας. Αυτό ειναι με μία λέξη, το Μπόλιγουντ. Με περίπου οχτακόσιες παραγωγές ετησίως, η ινδική βιομηχανία κινηματογράφου ανταγωνίζεται  τους αστέρες του Χόλιγουντ στην Αμερική και φιλοδοξεί να κλέψει  από τη λάμψη τους. Πολλοί Ινδοί ηθοποιοί είναι καταξιωμένοι παγκοσμίως ενώ η επιτυχία του Μπόλιγουντ έφτασε μέχρι και την Ελλάδα.

 Ο όρος Μπόιγουντ, που  αναφέρεται στην παραγωγή ταινιών με έδρα  την πόλη της Βομβάης, προήλθε απλώς από τη σύμπτυξη των λέξεων Χόλιγουντ και Βομβάη. Οι Ινδοί λατρεύουν τον κινηματογράφο και αποτελεί γι’ αυτούς μέρος της πολιτιστικής κληρονομιάς τους. Οι αίθουσες  στην Ινδία γεμίζουν και  το εισιτήριο είναιπολὐ φθηνό.

Μόνο το Μπόλιγουντ παράγει περίπου οχτακόσιες ταινίες τον χρόνο, οι οποίες αυξάνονται λόγω του σχετικά χαμηλού κόστους. Κάθε ταινία κοστίζει γύρω στα 500.000 δολάρια, σε αντίθεση με το Χόλιγουντ όπου οι παραγωγές είναι πανάκριβες. Στις περισσότερες ταινίες το σενάριο μοιάζει υποτυπώδες, η ταινία διαρκεί γύρω στις τρεις ώρες και δίνεται μεγάλη έμφαση στο τραγούδι και στο χορό.

Τα περισσότερα σενάρια θυμίζουν τις παλιές ελληνικές ταινίες  οι οποίες πάντοτε είχαν ευτυχισμένο τέλος. Οι αστέρες του Μπόλιγουντ στην Ανατολή είναι τόσο διάσημοι όσο και οι αστέρες του Χόλιγουντ στο δυτικό κόσμο. Οι αμοιβές τους έχουν εκτοξευθεί, σε κάθε δημόσια εμφάνισή τους γίνεται πανικός, ενώ η προσωπική ζωή τους απασχολεί καθημερινά εκατομμύρια Ασιάτες. Παράλληλλα, οι ηθοποιοί δεν μένουν αδιάφοροι μπροστά στη φτώχεια του ινδικού λαού και οι περισσότεροι στηρίζουν οικονομικά τους άπορους  με φιλανθρωπίες.

ΤΑ ΙΝΔΙΚΑ ΟΣΚΑΡ 
Στην Ινδία υπάρχουν και πολλά δημοφιλή βραβεία. Τα αντίστοιχα Οσκαρ είναι τα Filmfare Awards, με μεγάλη τηλεθέαση σε όλη την Ασία. Επίσης, υπάρχουν τα κρατικά βραβεία, τα Stardust Awards και τα Star Screen Awards. Εκτός Ινδίας έχουμε τα Bollywood Movie Awards στη Νέα Υόρκη και τα Global Indian Movie Awards που απονέμονται σε διαφορετική πόλη κάθε χρόνο.

Η συνεχής άνοδος του Μπόλιγουντ και η έθνικ κουλτούρα που συναντά κανείς στις ταινίες του το έχουν κάνει ιδιαίτερα δημοφιλές και στον δυτικό κόσμο. Πολλοί σινεφίλ δηλώνουν λάτρεις του ινδικού κινηματογράφου και βλέπουν μανιωδώς τις ταινίες του. Η φήμη του Μπόλιγουντ εξαπλώθηκε σε όλον τον κόσμο με την εξαιρετική ταινία «Slumdog Millinaire» του Ντάνι Μπόιλ, η οποία απέσπασε συνολικά οκτώ βραβεία Οσκαρ το 2009! Η ταινία γυρίστηκε στην Ινδία και περιγράφει την ιστορία ενός νεαρού αμόρφωτου Ινδού ο οποίος εμφανίζεται στην ινδική εκδοχή του τηλεπαιχνιδιού «Ποιος θέλει να γίνει εκατομμυριούχος» και ξεπερνά τις προσδοκίες του κοινού.

Γυρίσματα ταινιών σε ελληνικά νησιά;
Το «Slumdog Millionaire» αγαπήθηκε από το ελληνικό κοινό, το οποίο έχει την ευκαιρία να απολαύσει και άλλες ταινίες Μπόλιγουντ μέσω του ΑΝΤ1. Αυτό το καλοκαίρι, πολλοί ηθοποιοί επισκέφτηκαν τη χώρα μας για διακοπές αλλά και για τα γυρίσματα ταινιών τους. Οι εταιρείες παραγωγής μαγεύτηκαν από τις ελληνικές ομορφιές και δεν αποκλείεται στο μέλλον να δούμε περισσότερα γυρίσματα ταινιών στα ελληνικά νησιά, όπως συμβαίνει με το Χόλιγουντ. 

 Εντυπωσιακές καλλονές κλέβουν την παράσταση στις περισσότερες ταινίες  Σας παρουσιάζουμε ενδεικτικά 3 από τα μεγαλύτερα ονόματα της βιομηχανίας του Μπόλιγουντ.


Ο συνδυασμός ταλέντου και ομορφιάς αποτυπώνεται στο πρόσωπο της Ράι, από τις μεγαλύτερες ντίβες του Μπόλιγουντ. Ξεκίνησε την καριέρα της ως μοντέλο και μάλιστα το 1994 ανακηρύχθηκε Μις Κόσμος!

Στη συνέχεια, η 37χρονη σήμερα Ράι ασχολήθηκε με τον κινηματογράφο έχοντας συμμετάσχει σε περίπου σαράντα ταινίες, μερικές εκ των οποίων ήταν και διεθνείς παραγωγές. Η πιο γνωστή ήταν η ταινία «Pink Panther 2
», όπου η Ράι συνεργάστηκε με τους Στιβ Μάρτιν και Ζαν Ρενό. Η μεγαλύτερη επιτυχία της ήταν η ταινία «Dhoom 2», μία από τις πιο εμπορικές στην Ινδία. Εχει κερδίσει δύο φορές το βραβείο Filmfare καλύτερης ηθοποιού, ενώ η τελευταία ταινία της με τίτλο «Heroine» παρουσιάστηκε την άνοιξη στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών.



α Η 29χρονη Πριγιάνκα Τσόπρα ανακηρύχθηκε Μις Κόσμος το 2000 και έκτοτε είδε την καριέρα της να αλλάζει. Η νίκη της στα καλλιστεία της άνοιξε διάπλατα την πόρτα για το Μπόλιγουντ, όπου συμμετείχε σε αρκετές ταινίες. 
Τα ταλέντα της δεν σταματούν εδώ, αφού η εξωτική Πριγιάνκα θέλησε να δοκιμάσει την τύχη της και στο τραγούδι Και όλα αυτά χωρίς να έχει εγκαταλείψει τον χώρο του μόντελινγκ Μέσα στο 2011 έχουν κυκλοφορήσει τρεις ταινίες της, ενώ για την επόμενη χρονιά η γλυκιά Πριγιάνκα θα συμμετάσχει σε τέσσερις παραγωγές



 Η 33χρονη Ράνι Μούκερτζι θεωρείται από τις καταξιωμένες ηθοποιούς του Μπόλιγουντ με πάνω από τριάντα συμμετοχές σε ταινίες και με τρία βραβεία Filmfare.

Το 2004, οι ρόλοι της στις ταινίες «Hum Tum» και «Yuva» της αποφέρουν τα βραβεία Α’ και Β’ γυναικείας ερμηνείας και γίνεται η πρώτη ηθοποιός στην ιστορία του ινδικού σινεμά που κατακτά και τα δύο βραβεία μέσα στην ίδια χρονιά! Η καταξίωση για τη Ράνι ήρθε το 2005 με την ταινία «Black», όπου υποδύεται ένα κωφ
άλαλο κορίτσι. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: